rss

Blogosfera Evanghelică - Blog

2
comentarii
7082
vizualizări

Experţii în fizică cuantică au descoperit "materia primă" din care este format sufletul

noiembrie 01, 2012   14:23:08

Experienţele în apropierea morţii se petrec atunci când sufletul părăseşte sistemul nervos şi intră în univers, conform teoriilor a doi experţi în fizică cuantică. Aceştia au lansat teoria conform căreia sufletul este  format din substanţe cuantice, părţi din structura fundamentală a universului.

Astfel, o persoană trece printr-o experienţă în apropierea morţii („near death experience” – NDE) atunci când substanţele cuantice care formează sufletul părăsesc sistemul nervos şi intră în univers. Conform teoriei fizicienilor, conştiinţa este programul pentru un computer cuantic din creier care poate persista în univers chiar şi după moartea „posesorului”, conform relatării făcute de dailymail.co.uk. Astfel se explică percepţiile celor care trec prin experienţe în apropierea morţii.

Dr. Stuart Hameroff, profesor la Departamentul de Anesteziologie şi Psihologie şi director al Centrului de Studii de Conştiinţă din cadrul Universităţii Arizona, este unul dintre cercetătorii care au avansat această teorie, după 35 de ani de studii în domeniu.

Ideea sa are la bază teoria cuantică a conştiinţei elaborată în colaborare cu fizicianul britanic Sir Roger Penrose, conform căreia esenţa sufletului este conţinută de structuri numite „microtubuli” din interiorul celulelor creierului.

Conştiinţa este, conform teoriei lor, rezultatul efectelor cuantice gravitaţionale la nivelul acestor microtubuli. Astfel, se susţine că sufletul este mai mult decât interacţiunea neuronilor, ci este construit chiar din „materia primă” a universului – şi poate să fi existat dintotdeauna.

Teoria cvasi-religioasă are similarităţi cu credinţele budiste şi hinduse, conform cărora conştiinţa este o parte integrantă a universului. Autorul teoriei susţine că, în experienţele din apropierea morţii, microtubulii îşi pierd starea cuantică, dar informaţia conţinută nu este distrusă. În schimb, aceasta părăseşte organismul, este disipată şi distribuită în cosmos, a explicat Stuart Hameroff pentru „Science Channel”. Când pacienţii sunt resuscitaţi, informaţia cuantică se întoarce la microtubulii-gazdă.

„Dacă nu pacientul nu este resuscitat şi moare, este posibil ca această informaţie cuantică să existe în afara corpului, poate chiar indefinit, ca suflet”, a mai spus cercetătorul.

Teoria a fost criticată de specialiştii mai pragmatici şi rămâne controversată în comunitatea ştiinţifică. Totuşi, autorul consideră că cercetarea actuală în fizica cuantică începe să-i valideze teza.

Vă invităm să vă spuneţi părerea despre acest subiect aici !

Acest articol este preluat de pe adevarul.ro iar poza folosită a fost preluată de pe gizmodo.com.

Publicat în: Stiri
Taguri: suflet , fizica cuantica

1. MEDITATII CRESTINE22-11-2012 17:54:09

Nu pot exista particule elemtare ale sufletului dupa cum nu exista cuante sau ecuatii matematice ale fizicii cuantice care sa-l descrie. Insasi cautarea Inteligentei artificiale ne arata cat de departe suntem pe acest drum. Oricat de complicate probleme ar sti sa rezolve o inteligenta artificiala ea nu poate avea "constiinta de sine" in sensul sufletului. Testele inventate pentru determinarea gradului de constiinta (sic!) nu sunt decat paleative jalnice, cum este acela al recunoasterii in oglinda. Similar cu falsa problema a clonarii. Spiritual nu reprezinta NICI O CONTRADICTIE. De ce? Simplu: clona sau clonele rezultate, desi perfect identice genetic, sunt suflete unice distincte. Distribuirea, ca sa zic asa, a sufletelor este apanajul exclusiv al lui Dumnezeu... De aici multe implicatii, dintre care unul imediat este condamnarea avortului ca si crima...

2. Cristi09-03-2013 11:52:21

Parerile sunt impartite si pot fi influentate de credinta religioasa a autorului.Presupun ca autorul articolului precedent este AZS , in pricipiu adventistii neaga existenta sufletului si "viata dupa moarte", asa sa fie ?
Comentariul tău va fi vizibil în blogosferă după ce va fi aprobat de un moderator.

  • Click to reload image

*Numele, emailul şi conţinutul sunt obligatorii.
*Dacă doriţi să introduceţi şi o adresă url, asiguraţivă că este scrisă corect.
*Dacă nu înţelegeţi codul anti spam, aveţi posibilitatea de a-l reseta ori de câte ori doriţi apăsând pe butonul .
*Adresa dumneavoastră de mail nu va fi publicată.

Top 10 bloguri

mariuscruceru.ro
scor: 1.656
stiricrestine.ro
scor: 1.544
vaisamar.wordpress.com
scor: 1.023
dininimapentrutine.wordpress..
scor: 1.002
crestintotal.ro
scor: 0.946
rasvancristian.wordpress.com..
scor: 0.573
calatorru.wordpress.com
scor: 0.558
hunedoaraevanghelica.wordpre..
scor: 0.515
nicolaegeanta.blogspot.ro
scor: 0.438
romoflorin.wordpress.com
scor: 0.425

Sosiri în blogosferă

Cele mai multe comentarii

Cele mai vizitate bloguri

Cele mai multe urcări

Ultimele 3 bloguri înscrise

Cele mai comentate articole

Categorii

Abonează-te acum rss


Accesorii